Bruinvissen kijken

De bruinvis (Phocoena phocoena) is de enige voorkomende walvis in de Oosterschelde! Deze kleine walvis is stevig gebouwd, heeft een stompe snuit, een vrij kleine driehoekige rugvin en spatelvormige tanden. Een volwassen vrouwtje wordt maximaal 1.90 meter lang en weegt rond de 60 kg. Volwassen mannetjes zijn iets kleiner, 1.60 meter lang en zo’n 50 kg.

 

Het dieet van de bruinvis bestaat uit verschillende soorten vis zoals sprot, haring en ansjovis maar ze eten ook inktvis en schaaldieren. Wat opvalt bij de bruinvis is dat ze niet uit het water springen als dolfijnen, dit doen ze zelden. Ze leven over het algemeen solitair, in een tweetal en in enkele gevallen in een kleine groep.

 

Folder

In de folder  "Kijk! Ik zie een bruinvis!"  staat nog meer informatie en leuke wetenswaardigheden over dit varken van de zee.

Bruinvisspotter

Na de aanleg van de Oosterscheldekering is de bruinvis een lange tijd niet waargenomen in de Oosterschelde. De laatste jaren worden ze steeds meer gezien. Niet alleen onderzoekers maar ook jij kunt een bruinvis tegenkomen!

 

De grootste kans op het waarnemen van een bruinvis is bij het havenhoofd van Zierikzee. Maar ook bij de haven van Burghsluis, de Plompe Toren, voor de kust van Wemeldinge en bij de haven van Kats is de kans groot. Op de bruinvisspotter zijn deze locaties te vinden. 

Bruinvissen horen

Vlak voor de kust bij het havenhoofd van Zierikzee zie je regelmatig bruinvissen zwemmen. Een prachtig gezicht als je hun vin even boven het water uit ziet komen.  Zou het niet leuk zijn als je ze ook zou kunnen horen?

Infozuil

Aan het eind van het havenhoofd staat een zuil waarin allerlei technische apparatuur is verwerkt. De geluiden die de bruinvis maken worden opgevangen met behulp van een hydrofoon. Deze hydrofoon hangt onder een grote boei voor de kust. Vanuit de boei worden ze doorgezonden naar de zuil. Met een druk op de knop hoor je de geluiden die de dieren uitzenden. 

Ruis

Het kan zijn dat je alleen maar een ruis hoort. Dan is er even geen bruinvis in de buurt. Zoek dan een mooi plekje op om te zitten en kijk over het water tot je er één ziet of kom later nog een keertje terug.