Krukel

Krukels, alikruiken of kreukels voeden zich met zeewier dat ze van de stenen af schrapen. Bij eb sluiten de alikruiken zich af doormiddel van een klepje (het operculum). De windingen van het slakkenhuis zijn geribbeld en bij oudere exemplaren zijn deze vaak versleten.

 

De gewone alikruiken hebben zwarte dwarsbanden. Ze kunnen tot ongeveer 3 cm groot worden, maar meestal blijven ze kleiner. Er zijn verschillende soorten alikruiken; de stompe-, de  ruwe- en de gewone alikruik.

 

Eten in het veld:

Spoel de krukels eerst een keer grondig.  Zet ze op het vuur met een ruime hoeveelheid schoon water en laat ze enkele minuten koken. Met een speldje haal je het klepje weg en pulk je het slakje er uit. Met krentenbrood is het echt Zeeuws.

 

Recept voor thuis:

1 kg verse krukels

prei, wortel, bleekselderij, ui, gesneden

teentje knoflook

witte wijn

takje tijm

blaadje laurier

witte peper en zout

 

Breng de krukels aan de kook en schud ze om. Herhaal deze handeling nog twee keer en serveer ze warm of koud. De krukels kunnen ook met dezelfde ingrediënten gedurende 45 minuten zachtjes tegen de kook aan gehouden worden. Hierdoor worden ze wat zachter. Neem er een stuk krentenbrood bij besmeerd met roomboter.