Bruinvissen

Behalve de zeehond komt nog een ander zoogdier voor in de Oosterschelde: de bruinvis. Van een zwemmende bruinvis zie je meestal niet meer dan het bovenste deel van de rug met de rugvin, als het dier even boven water komt om te ademen.

 

Bruinvissen springen bijna nooit boven het water uit, in tegenstelling tot de meeste dolfijnen. Daardoor, en omdat ze zo klein zijn, valt het niet mee om bruinvissen op zee te zien, zeker niet bij een flinke golfslag. Een volwassen bruinvis is ongeveer 1,5 meter lang en weegt 55 kilo. Hij is van boven grijsachtig en van onder licht gekleurd. Hij leeft in kleine groepen van 3 a 4 dieren.

 

Geluid

Met behulp van geluid (en vooral ook echo's) sporen bruinvissen vissen op, nemen ze obstakels waar en hebben ze onderling contact. De bruinvis eet vooral ansjovis en jonge haring. Dit is erg vette vis en bevat veel energie. De rust onder water wordt soms verstoord door natuurlijke geluidsbronnen, zoals storm of een harde regenbui.

 

Als er te veel geluid is, kan de bruinvis zich niet meer goed oriënteren. Hij trekt zich dan terug naar dieper water. Tegenwoordig zijn het vooral menselijke geluidsbronnen die de rust verstoren, bijvoorbeeld de motoren van boten. De Oosterschelde is relatief stil.


Op het puntje van het havenhoofd van Zierikzee staat een informatiezuil over de bruinvis. Hier kan je live horen of er bruinvissen in de buurt zijn. Onder een boei die vlak voor de kust ligt hangt opname apparatuur. Is er een bruinvis in de buurt dan vangt de microfoon dit op.

De opnames worden naar de zuil gestuurd waarna een computer ze geschikt maakt voor onze oren. Druk je op een knopje en hoor je het klikkende geluid van de echolocatie dan is er één dichtbij. Nu nog met een beetje geduld het wateroppervlak opspeuren tot je hem ziet.

 

Bruinvisspotter

Heb je een bruinvis gezien dan kan je hem zetten op de kaart van de bruinvisspotter op de ontdekkaart. Op deze kaart kan je gelijk zien of er nog meer bruinvissen in de buurt zijn. Hoe meer meldingen hoe groter de kans is om ze te zien.