Naar overzicht

Vlettochten naar de weervisserij

Special Op het water Met de kids
  • Bergsediepsluis, Tholen
  • € 25,-- p.p. Kinderen € 15,-- p.p.
Bekijk in Google Maps

Weervisserij, een zeer oude visserijtechniek!

Stichting Behoud Weervisserij organiseert sinds 2012 vaartochten naar de weervisserij. Daar is een nieuwe belevenis aan toegevoegd: de vlettocht. 

Vlettochten
Een nieuw type tocht, zonder moederschip, waar ze vorig jaar mee gestart zijn. In de haven gaat u direct aan boord van een vlet (12 personen) die u naar de weer vaart. Een vlet is niet overdekt, heeft geen catering aan boord en er is enkel een provisorische toiletvoorziening aanwezig. De tickets zijn goedkoper dan voor een reguliere vaartocht.

Een vaartocht neemt, van afvaart tot terugkomst, ongeveer 3,5 uur in beslag.

Om de veiligheid van de deelnemers te kunnen waarborgen, kan het voorkomen dat wij als gevolg van de weersomstandigheden genoodzaakt zijn een tocht te annuleren. In dat geval krijgt u uiteraard uw geld terug.

 

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij