Naar overzicht

Vaar- en Vlettochten naar de weervisserij

Met de kids Special Op het water
  • Bergsediepsluis, Tholen
  • 30,00
Bekijk in Google Maps

Weervisserij, een zeer oude visserijtechniek!

Stichting Behoud Weervisserij organiseert sinds 2012 vaartochten naar de weervisserij. Daar voegen ze dit jaar een nieuwe belevenis aan toe: de vlettocht. Hieronder vindt u meer informatie over beide tochten.

Vaartochten
De vaartochten organiseren ze sinds 2012. In de haven gaat u aan boord bij het moederschip en in de buurt van de weer stapt u over op een vlet die u naar de weer brengt. Aan boord van het moederschip kunt u binnen en buiten zitten en zijn catering- en toiletvoorzieningen aanwezig.

Vlettochten
Een nieuw type tocht, zonder moederschip, waar ze dit jaar op kleine schaal mee van start gaan. In de haven gaat u direct aan boord van een vlet (12 personen) die u naar de weer vaart. Een vlet is niet overdekt en er is enkel een provisorische toiletvoorziening aanwezig. De tickets zijn goedkoper dan voor een reguliere vaartocht.

Een bezoek aan de weervisserij duurt ongeveer 3,5 uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergse Diepsluis. Dit geldt voor zowel de vaartocht als de vlettocht. De tijden die gecommuniceerd worden, zijn afvaarttijden vanuit de Bergse Diepsluis.

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij