getijdenbak laag water

De allerleukste kinderactiviteiten

Een echte natuurspeeltuin of kabouterpad is er (nog?) niet in Nationaal Park Oosterschelde. Gelukkig zijn er wel heel veel andere kinderactiviteiten en ommetjes die leuk zijn voor het hele gezin!

  1.  Met stip op 1: de strandjes aan de Oosterschelde! Neem je schepje mee en bouw een fort, of ga in de vloedlijn op zoek naar aanspoelsels. Misschien vind je wel het rugschild van een sepia of het eikapsel van een wulk! Tussen de stenen is ook altijd veel te ontdekken, krabbetjes en zeeanemonen bijvoorbeeld. De leukste strandjes van de Oosterschelde: Ouwerkerk, Goese Sas of bij de Pluimpot op Tholen.
  2.  Ontdek het onderwaterleven! Dat kan op allerlei manieren: je kunt snorkelen, het water in kijken vanaf één van de vele steigers of (misschien wel het allerleukst) op zoek naar het onderwaterleven in een van de getijdenbakken. Let op: de getijdenbakken bezoeken doe je bij laag water.
  3.  Bij Ouwerkerk is van alles te doen. Het Watersnoodmuseum heeft een speciaal aanbod voor kinderen, en voor het museum vind je een speelweide. Vlakbij is het Krekengebied, waar in 1953 de dijk is doorgebroken. Hier kan je een mooie (en korte) wandeling maken. En last but not least: Ouwerkerk heeft een fijn strandje!
  4.  Nog zo’n toffe plek: Neeltje Jans. Ooit een zandplaat, toen een werkeiland voor de Oosterscheldekering, nu een fijne plek om de natuur te beleven. Vogels spotten, wandelen, of chillen op het strand: het kan allemaal! Mooiste plekje volgens ons: de slufter (daar kom je met de blauwe én gele wandelroute langs)!
  5. Een niet te missen plekje aan de Oosterschelde is de Plompe Toren, het enige wat rest van het dorp Koudekerke. Je kunt de 23 meter hoge toren bezoeken (van zonsopgang tot zonsondergang) en hoort daar verhalen over de bijzondere geschiedenis van het gebied. Bovenop heb je een weergaloos uitzicht en kan je door de telescoop bij laag water zeehonden op de zandplaat zien liggen.
  6.  Ga op zeehondensafari! Er zijn veel vaartochten over de Oosterschelde die leuk zijn voor kinderen. Met laag water zie je zeehonden zonnen op de zandplaten, en met een beetje geluk zie je ook de vin van een bruinvis boven het water uitsteken!

Eropuit tips

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij