Eten uit de Oosterschelde

Eten uit Nationaal Park Oosterschelde voedt vele monden. De bruinvis eet jonge haring, de scholekster eet pieren uit het slik en rotganzen eten hun buik vol aan groot zeegras. Ook voor mensen komt er veel lekkers uit het gebied voort. Mosselen, oesters, kokkels, zeesla, lamsoor, zeekraal, bessenwier, alikruiken en kreeft bijvoorbeeld. Van heinde en verre komen mensen op bezoek voor een bordje Zeeuwse zilte zaligheden.

Wil je die fameuze Zeeuwse mosselen, oesters, zeekraal en lamsoor zelf proeven? Om genoeg over te laten voor de andere Oosterscheldebewoners en de natuur niet te verstoren, kan je niet overal en onbeperkt eten uit de Oosterschelde.

Foto vissersboot: Adri Padmos Renesse

oesters eten oosterschelde

Tips: zelf eten uit de Oosterschelde

  • Ga mee met een excursie zilte zaligheden of een wierenwandeling
  • Ga langs bij de Oesterputten in Yerseke
  • Of ga zelf op pad. Let dan op het tij (oesters vind je alleen met laag water!) en houd je aan de regels. Die zijn erop gericht om de natuur in het nationaal park zo min mogelijk te verstoren.
Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij