Tholen en Sint-Philipsland

  • 5 kilometer rondom het Rammegors. Het Rammegors staat via een pijp in verbinding met de Oosterschelde. Het water komt hier twee keer per dag het gebied in. Een open, dynamisch landschap met veel kans op vogels. Start van de wandeling bij de parkeerplaats naast het natuurentreepunt langs de Krabbenkreekweg aan de kant van Sint-Philipsland. Volg het wandelnetwerk: 18-19-21-48-18. De route staat op deze toeristische folder.
  • Een ommetje van ca. 4 kilometer over ‘Flupland’, zoals Sint-Philipsland ook wel genoemd wordt.
  • De Slikken van de Heen is een bijzonder gebied met twee leuke, korte wandelroutes. Het gebied bestaat uit voormalige zandplaten, slikken en schorren.
  • In 9 kilometer loop je vanaf het oude stadje Sint Maartensdijk door natuurgebied De Pluimpot en langs de oevers van de Oosterschelde. Verrekijker mee!
krekengebied ouwerkerk monique theuns

Schouwen-Duiveland

  • Een rondje van bijna 10 kilometer bij Zierikzee, langs natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke. Verrekijker mee, want je hebt veel kans om vogels te spotten. Ook leuk als hardlooprondje!
  • Een leuk ommetje van 5 kilometer bij Zierikzee, naar één van de beste plekken om bruinvissen te spotten.
  • Leuke en afwisselende route van 4 kilometer door Schelphoek bij Serooskerke op Schouwen-Duiveland. Dit vogelrijke krekengebied aan de Oosterschelde ontstond tijdens de watersnood in 1953.
  • Ook het Krekengebied van Ouwerkerk is ontstaan als gevolg van de Watersnoodramp. Deze wandeling van 8 kilometer is goed te combineren met een bezoek aan het Watersnoodmuseum: binnen en buiten versterken het verhaal van de ramp.
oesterputten yerseke

Noord-Beveland en Zuid-Beveland

  • Een afwisselende zomerwandeling van 3 kilometer door de Yerseke moer, open van half juli tot half oktober: super leuke afwisselende route met onderweg kleine informatiebordjes.
  • Yerseke heeft een rijke visserijgeschiedenis. Tijdens deze wandeling van 5,4 kilometer leer je meer over het prachtige oude dorpje, Zeeuws hart van de oester- en mosselteelt.
  • Rondje van bijna 10 kilometer vanuit Kamperland naar Wissenkerke, met een leuk stuk buitendijks wandelen (mooi zicht op de Oosterschelde!)
stormvloedkering

Neeltje Jans

  • Op Neeltje Jans is het mooi wandelen: veel vogels, duindoorn, zand en zee. Op het informatiebord bij het Topshuis staan meerdere wandelingen. Onze favorieten: de gele (3,2 kilometer), langs de slufter en de Oosterschelde, en de blauwe (4,4 kilometer), langs het uitkijkpunt en de Noordzee.

Natuur & wandelen

Zelf een route uitstippelen kan heel goed met het wandelnetwerk. Ook online zijn er verschillende tools om een mooie route uit te zetten. Wat niet altijd bij het laatste goed zichtbaar is of je er eigenlijk wel mag lopen.

Op een aantal plekken langs de Oosterschelde heeft de natuur de ruimte en de rust gekregen die het hard nodig heeft. Daar mag je dan ook niet komen. Heb je een route controleer dan even met deze folder of het kan.

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij