Naar overzicht

Scharrelen rondom het Dijkhuisje bij Wissenkerke

Met de kids Lekker actief Zelf eropuit
  • hele dag
  • Gratis

Aan de Keihoogteweg staat buitendijks een oud dijkwachtershuisje. Jarenlang was dit huisje de uitvalsbasis van menig man die in weer en wind de dijk in de gaten hield. Ook nu heeft het af en toe nog deze functie. In de omgeving van het huisje is veel te zien en te beleven.

Er is een klein strandje en op dat strandje staat een getijdenbak. Bij laag water blijft daar water in staan en kan je toch een kijkje onder water nemen. Je zal verrast zijn wat je allemaal tegen komt. En dat zonder nat te worden! Ook langs de vloedlijn en tussen de stenen leeft van alles. Neem een klein schepnetje en een bakje mee. Dan kan je alles goed bekijken.

Hangt de vlag uit dan is het huisje open en is er een Nationaal Park gids aanwezig.

 

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij