Naar overzicht

Oosterscheldeweek slikkentocht Kattendijkse Plaat

Met natuurgids Oosterscheldeweek Met de kids
  • Parkeerplaats Oude Zeedijk
  • 12,50
Bekijk in Google Maps

Slikkentocht Kattendijkse Plaat

Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland. Er zijn thema-excursies met de zonsopgang,  een avondwandeling, zoeken naar bodemdieren en vogels kijken in de trekperiode.

Tijdens de wandeling maak je kennis met het bodemleven van de Kattendijkse Plaat, een slikkengebied met jonge schorren. Elke getijdewisseling komt dit gebied droog te liggen en zeker bij springtij is de plaat enorm uitgestrekt. Eigenlijk een kenmerkend gebied vergelijkbaar met de Waddenzee. De meeste slikken zijn niet vrij toegankelijk maar deze wel en dat maakt het zo bijzonder.

Getij

Hier aan de Oosterschelde wordt duidelijk hoe het getij slik, voedsel en zand aanvoert, letterlijk de bodem voor leven. Van kleine plantaardige microalgen, via kleine bodemdiertjes, algen/ wieren tot vogels aan de top van de voedselpiramide. De plek biedt ook ruimte voor toerisme, schelpdierkwekerij, het pierensteken, natuurobservatie of gewoon genieten van landschappelijke vergezichten. De Oosterschelde kent verder een bijzondere culturele en ecologische achtergrond en ook daar zal aandacht aan worden besteed.

Thema-excursies

Dit jaar zijn er een aantal thema-excursies: over zonsopkomst, avondwandeling, bodemdieren in het slik en over trekvogels. De laatste excursie uit deze serie is een vroege excursie tijdens de zonsopkomst.

Zie voor de Kattendijkse plaat 2023 hieronder een overzicht van data en eventuele themadata.

11-03.  11.00 uur  Vogels overwinteraars

23-04. 12.00 uur

20-05. 10.00 uur

17-06   21.00 uur   Avondexcursie

15-07   07.30 uur  Ochtend strijklicht

20-08  12.00 uur

03-09  12.00 uur  Oosterscheldeweek bodemdieren

15-10  10.00 uur   Vogeltrek

11-11   07.00 uur   Ochtendexcursie

 

Tips van de boswachter:

  • Trek laarzen aan;
  • Trek oude kleren aan;
  • Neem je verrekijker mee om vogels te spotten;
  • Neem een loepje mee
  • Deze excursie gaat door slikken en schorren en kan daarom zwaar zijn. Een goede conditie is een vereiste.
Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij