Naar overzicht

Slikkentocht Kattendijkse Plaat

Met natuurgids Met de kids
  • Parkeerplaats Oude Zeedijk
  • leden € 8,75 niet leden €12,50 kinderen leden € 4,38 niet leden € 6,25
Bekijk in Google Maps

Slikkentocht Kattendijkse Plaat

Wandel samen met een gids over de bodem van de Oosterschelde en maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland.

Tijdens de wandeling maak je kennis met het bodemleven van de Kattendijkse Plaat, een slikkengebied met jonge schorren. Elke getijdewisseling komt dit gebied droog te liggen en zeker bij springtij is de plaat enorm uitgestrekt. Eigenlijk een kenmerkend gebied vergelijkbaar met de Waddenzee. De meeste slikken zijn niet vrij toegankelijk maar deze wel en dat maakt het zo bijzonder.

Getij

Hier aan de Oosterschelde wordt duidelijk hoe het getij slik, voedsel en zand aanvoert, letterlijk de bodem voor leven. Van kleine plantaardige microalgen, via kleine bodemdiertjes, algen/ wieren tot vogels aan de top van de voedselpiramide. De plek biedt ook ruimte voor toerisme, schelpdierkwekerij, het pierensteken, natuurobservatie of gewoon genieten van landschappelijke vergezichten. De Oosterschelde kent verder een bijzondere culturele en ecologische achtergrond en ook daar zal aandacht aan worden besteed.

Tips van de boswachter:

  • Trek laarzen aan;
  • Trek oude kleren aan;
  • Neem je verrekijker mee om vogels te spotten;
  • Neem een loepje mee
  • Deze excursie gaat door slikken en schorren en kan daarom zwaar zijn. Een goede conditie is een vereiste.
Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij