Naar overzicht

Uitzicht vanaf de Plompe Toren

plompe toren oosterschelde
Zelf eropuit Met de kids
  • hele dag
  • Parkeerplaats Plompe Toren / Koudekerkse inlaag
  • Gratis
Bekijk in Google Maps

Een grote, oude kerktoren met de voeten bijna in het water van de Oosterschelde. Het dorp Koudekerke kwam  tussen 1550 en 1600 aan de buitenkant van de dijk te liggen. De huizen werden afgebroken en omdat een kerk zonder volk geen nut meer heeft, trof de kerk hetzelfde lot. Alleen de kerktoren – de Plompe Toren – bleef staan als baken voor het drukke scheepsverkeer op de Oosterschelde.

Hoge toren

Nu kan je de 23 meter hoge toren bezoeken (van zonsopgang tot zonsondergang). Je hoort er verhalen over de bijzondere geschiedenis en natuur van dit gebied. Bovenop heb je een weergaloos uitzicht en kan je het hele jaar rond genieten van het luchtballet van groepjes steltlopers of meeuwen. Met de aanwezige telescoop kan je bij laag water zeehonden op de zandplaat zien liggen.

grijze zeehond
gewone zeehond
Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij