Naar overzicht

Oosterscheldeweek zeehonden safari Oosterschelde met gids Natuurmonumenten

Op het water Met natuurgids Met de kids Oosterscheldeweek
  • Leden € 15,50 Niet leden € 17,50
Bekijk in Google Maps

Zeehonden safari Oosterschelde met gids Natuurmonumenten

Vaar mee met de Frisia en Natuurmonumenten naar de tweede grootste zandplaat van de Oosterschelde, de Galgeplaat, en sta oog in oog met gewone en grijze zeehonden en de vogelrijkdom van dit ‘wegrestaurant’.

Twee keer per dag trekt het water van de Oosterschelde zich terug en vallen slikken, zandplaten en schorren droog. Duizenden vogels, die veelal binnendijks ‘overtijen’ weten feilloos wanneer de eerste delen droogvallen en spoeden zich massaal naar een rijk gedekte tafel om hun buikje rond te eten. Kanoetstrandlopers, rosse grutto’s, lepelaars… zomaar een greep uit de vele soorten kustvogels die zich tegoed doen aan het rijke bodemleven van de Oosterschelde.

Wolken van vogels en zeehonden
Tijdens een 2 uur durende vaartocht neemt een natuurgids je mee op ‘safari’ in het grootste en natste nationale park van Nederland. Vergaap je onderweg naar de Galgepaat aan de prachtige architectuur van de Zeelandbrug, die Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland verbindt. Speur het wateroppervlak af op zoek naar bruinvissen. En tuur naar de lucht naar wolken van vogels die pendelen tussen hun ‘wegrestaurant’ en de binnendijkse natuurgebieden. Bij de Galgeplaat genieten we in stilte van de gewone en grijze zeehonden, die bij laag water liggen uit te buiken.

Ophogen van de Galgeplaat
Ook wordt er stilgestaan bij de grootste bedreiging van de Galgeplaat: zandhonger. Met name tijdens stormen wordt er zand van de plaat afgeslagen. Dat zand verdwijnt in de geulen. Door de aanleg van de stormvloedkering eind jaren tachtig, is het getij veel minder sterk geworden. Het getij is niet sterk genoeg meer om het zand terug op de platen te brengen. Daardoor wordt de droogvalduur van de Galgeplaat steeds korter, een ecologische ramp voor de vogels en zeehonden. Daarom werken Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland en Natuurmonumenten aan een project om de Galgeplaat, net als eerder is gebeurd met de Roggenplaat, op te hogen. Tijdens de vaartocht hoor je hier meer over.

Beleef de natuur van de Oosterschelde zoals je het nog niet eerder zag!

Ticket boeken
*Leden van Natuurmonumenten krijgen 2 euro korting op de vaartocht op vertoon van de ledenpas.
Boekingen verlopen via de rederij. Bestel hier je tickets.

Tips van de boswachter:

  • Neem een verrekijker mee om de vogels en zeehonden goed te kunnen observeren
  • Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Neem voor de zekerheid een regenjas mee en blijf buiten genieten van de elementen van het weer en de natuur.
  • Zorg dat je tenminste een half uur voor vertrek aan boord bent voor de beste plek. De boot vaart op schema en dient daarom op het afgesproken tijdstip te vertrekken.
Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij