Met de getijdenbakken wordt het onderwaterleven van Nationaal Park Oosterschelde op Neeltje Jans voor iedereen beleefbaar en kunnen bezoekers ervaren hoe bijzonder en rijk de onderwaternatuur van Nationaal Park Oosterschelde is. Zo leven er diverse waterdieren zoals garnalen, krabbetjes, kreeftjes, oesters, visjes en allerlei soorten wieren in de getijdenbakken.  De getijdenbakken zijn bij laag water vrij toegankelijk, bij hoog water kun je er vanaf de steiger een blik in werpen. De bakken staan op het belevingsstrand op Neeltje Jans, achter de parkeerplaats van Proef Zeeland.

Binnenkort start Nationaal Park Oosterschelde met een excursieprogramma naar de getijdenbakken op Neeltje Jans, waarbij een natuurgids de bezoekers meeneemt in het verhaal van het boeiende onderwaterleven in de Oosterschelde.

Hier vind je tips om er zelf een keer naartoe te gaan. En vergeet niet van te voren te kijken of het laag water is!

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij