Soorten Challenge in Nationaal Park Oosterschelde

In Nationaal Park Oosterschelde leven honderden verschillende planten en dieren: in het water, in de natuurgebieden eromheen en natuurlijk in de lucht. De Oosterschelde is een thuis, een kraamkamer en een wegrestaurant ineen. Op 24 mei, de Dag van het Nationaal Park, gaan we op zoek naar al die planten en dieren.

Dansende flamenco-platworm

In augustus 2023 zagen duikers exemplaren van een grote platworm die nog nooit eerder in onze Noordzee was waargenomen. Inmiddels heeft het dier zich van de Oosterschelde uitgebreid naar andere Zeeuwse wateren en werden ook al exemplaren bij wrakken in de Noordzee gezien. De flamenco-platworm is bezig met een gracieuze, onmiskenbare opmars. Foto: Marion Haarsma   Halverwege augustus 2023 kwamen bij Stichting ANEMOON meldingen en beelden binnen van een onbekende wormachtige. Plat als een pannenkoek, maar langgerekt-ovaal ‘met de kleur van een plakje cervelaatworst’ (bruin met spikkels). Het gaat om een zeer grote platworm. In artikelen en een prijsvraag op Nature Today werd het publiek gevraagd mee te denken over een passende Nederlandse naam. Uit de aanzienlijke respons werd de huidige naam gekozen, gebaseerd op de golvende randen en de sierlijk dansende voortbeweging van het dier. Deze doen denken aan de jurk van een Spaanse flamenco-danseres.   Uit: Natuurbericht Stichting Anemoon. Lees HIER het hele artikel.

Galgenplaat

Nationale Parken laarzendag: 26 oktober

Maanden zonder regen of juist enorme stortbuien: door klimaatverandering hebben we de laatste jaren te maken met extremer weer. Mens en natuur zijn afhankelijk van voldoende én van schoon water. Dat betekent dat we anders met ons watergebruik en het beheer van water moeten omgaan. Door massaal onze laarzen aan te trekken vragen we aandacht voor water. Haal dus gauw je laarzen uit de kast, want op 26 oktober is het Laarzendag in de nationale parken!    In Nationaal Park Oosterschelde wordt tijdens twee excursies speciaal aandacht aan klimaatverandering en de kwaliteit van het water gegeven. Meld je gratis aan en leer en ervaar wat dit kan betekenen voor de Oosterschelde en jezelf. Klik op onderstaande activiteiten voor meer informatie: natte laarzentocht schorren Sint-Annaland getijdenbak op laarzen   Heel veel Nationale Parken in Nederland doen met de laarzendag mee. Zeker de moeite waard om ook daar even te kijken! Meer informatie op de website van de nationale parken: laarzendag.

Is het tij te keren?

Wat gebeurt er met de Oosterschelde als het zeewater warmer wordt? Wat betekent het voor planten en dieren? Zijn de dijken wel sterk genoeg als het water stijgt? Ecoloog Jim van Belzen doet hier onderzoek naar. ‘Laten we, in deze veranderende omstandigheden, de veerkracht van de natuur als uitgangspunt nemen.’ 

Omroep Zeeland: Natuurlijk! uitzending Oosterschelde

Bij omroep Zeeland is vorige week dinsdag een prachtige nieuwe serie begonnen over de veelzijdige natuur in onze provincie. Frédérique Spigt gaat met verschillende mensen op pad.   Gistermiddag was de aflevering over de Oosterschelde met als thema de balans tussen natuur en recreatie: Natuurlijk! natuurrecreatie

Oosterscheldeweek symposium: een spectaculaire onderwaterwereld (inschrijving gesloten)

Van 7 tot en met 14 september is het weer Oosterscheldeweek. Onderdeel van deze week een symposium op 11 september over de spectaculaire onderwaterwereld van de Oosterschelde.  

Ontdek het strandleven

Zand tussen je tenen, op je huid en je boterham. Genieten van de zon en het water. Onze Nederlandse zijn bijzondere gebieden. Ze vormen een belangrijke ontmoetingsplaats voor mensen met de natuur. Miljoenen mensen bezoeken jaarlijks deze unieke stranden, om tot rust te komen en te genieten. Niet alleen in de zomerperiode maar ook in het voor- en naseizoen én zelfs in de winter is het de laatste decennia steeds drukker geworden op de stranden.

Tip! Zomerwandelroute Yerseke Moer

Deze struinroute door de Yerseke Moer is open van 15 juli tot 15 oktober en voert je tot midden in het moerneringslandschap. De rest van het jaar is deze route gesloten om broedende en overwinterende vogels niet te verstoren.   De route van 3,2 kilometer staat aangegeven met paaltjes en is onverhard. Onderweg geven tekstpaneeltjes uitleg, onder andere over de moernering in de Middeleeuwen, zilte vegetatie, hollestelle en bunkertjes.   De route kan drassig zijn, trek goede schoenen of laarzen aan! Meer info: Het Zeeuwse Landschap

Bioscoop première De Wilde Noordzee

Op 7 september tijdens het Fillm by the Sea festival 2024 is de bioscooppremière van De Wilde Noordzee. Een prachtige film waarvan veel beelden zijn opgenomen in de Oosterschelde. Na de première zal hij in meerdere bioscopen te zien zijn. Ga kijken en geniet van deze bijzondere wereld met meer facetten dan je denkt.    Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan alvast de trailer via onderstaande link!   De film is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland, Dutch Maritime Productions, EMS FILMS en MN Media Group.

Eerste walviskalfje gespot

Afgelopen weekend is het eerste Nederlandse walviskalfje van deze zomer gespot. Het jonge zeezoogdiertje heeft de naam Loretta gekregen. Loretta is in goede gezondheid gespot door onderzoekers van Stichting Rugvin, die zich richten op het monitoren en onderzoeken van walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde (foto is niet van het kalfje).

Prachtig paars

Heb je het al gezien? Op verschillende plekken langs de Oosterschelde zie je prachtige paars bloeiende planten. Soms zie je een plukje op een dijkvlak, en op andere plekken lijkt het wel een Zeeuws heideveld. Dit is lamsoor, met zijn vele kleine paarse bloemetjes. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook geliefd bij veel insecten.  

bontbekplevier

Het verhaal van de Ouwerkerkse bontbekplevieren

Het is woensdag 8 mei als Wilco op het strandje bij Ouwerkerk een bontbekpleviernestje ontdekt. De bontbekplevier is een zeldzaam vogeltje dat van rust houdt. Het strandje bij de Zuidbout is een drukke plek, vol honden, recreanten en bewoners. Op deze dag in mei begint het fascinerende verhaal van de Ouwerkerkse bontbekplevieren.

getijdenbak laag water

Eropuit Tips met de Kids

Vakantie! En de zon schijnt! Op naar buiten op ontdekking in dit prachtige Nationaal Park.   Is het laag water ga dan een kijkje nemen in een getijdenbak. Kan je onderwater duiken zonder zelf nat te worden.   Er zwemmen ook bruinvissen in de Oosterschelde, gewoon vanaf de kant. Heb wel een beetje geduld en het mag niet te hard waaien.   Klim de lange smalle torentrap van de Plompe Toren helemaal op. Je komt dan bovenop de toren uit. Poeh, wat een uitzicht! Beneden wordt het spannende verhaal van een gevangen zeemeermin verteld.   Op en rond de Oosterschelde leven een heleboel vogels. Als het laag water is zijn te meesten buitendijks op het slik te vinden waar ze hun buikje rond eten. Is het hoog water dan rusten ze uit in de binnendijks gelegen natuurgebieden. Let daar maar eens goed op. Handig met verrekijker!   Nog meer tips en activiteiten: Eropuit

Feest bij getijdenbakken Neeltje Jans

Gisteren zijn de getijdenbakken op Neeltje Jans feestelijk geopend. De feestelijke opening werd verricht door wethouder René de Visser van de gemeente Veere, samen met de leerlingen van groep 5 en 6 van de Eben-Haëzerschool uit Oostkapelle. De getijdenbakken geven een uniek kijkje in het onderwaterleven van de Oosterschelde en zijn een initiatief van Nationaal Park Oosterschelde, in samenwerking met E-Connection/Windparken Oosterscheldekering.

Verken en ontdek het prachtige eiland Neeltje Jans!

Ga op reis over de majestueuze stormvloedkering en laat je vanzelf meevoeren naar het verrassende eiland Neeltje Jans. Aan beide zijden van de weg omringd door zand en water, biedt dit eiland een schat aan avonturen en ervaringen die je niet mag missen.

Opruimacties basisschoolleerlingen broedstrandjes

Afgelopen week zijn er diverse opruimacties van broedstrandjes van bontbekplevieren langs de Oosterschelde geweest. Samen met lokale basisscholen, eerst een gastles over de bontbekplevier en plasticsoep, daarna samen opruimen. Oa in Zierikzee, Stavenisse, Wilhelminadorp en Kattendijke.

Bewonerscursus 2024

Woon je rond de Oosterschelde en ben je nieuwsgierig naar de mooie verhalen en weetjes van boswachters die op de meest uiteenlopende plekken in het Nationaal Park komen? Ga dan mee op ontdekkingstocht! En zie, voel, proef en ruik samen waarom dit gebied een uniek Nationaal Park is.

Uitslag krukelwedstrijd infokraam

Op zaterdag 3 februari was het weer de jaarlijkse open dag van het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. Het museum opent gratis haar deuren voor bezoekers op de eerste zaterdag na de herdenking.

Pacifisch klauwvlokreeftje overwoekerd massaal

De excotische Pacifisch klauwvlokreeftje werd in ons land ontdekt in de zomer van 2021. Deze vlokreeftjes bouwen kokertjes waarin ze wonen. In de periode na de ontdekking bleek het dier zich massaal te ontwikkelen in de Oosterschelde en andere Zeeuwse wateren. In september werden hele oppervlakten overwoekerd en ook krabben en andere organismen zijn niet veilig.  

Veel alken dit najaar

Trektellers die zeevogels langs de kust tellen, was het al opgevallen dat er dit najaar opvallend veel alken langs vliegen en op het water dobberen. De aantallen liggen zo’n veertien keer hoger dan gemiddeld. Ook in de Oosterschelde kan je ze regelmatig zien.

Terugblik Oosterscheldeweek

Er zijn ontdekkingen gedaan, bijzonder belevenissen ervaren en kennis is vergroot. Jong en oud hebben zich ondergedompeld. Het was weer een mooie Oosterscheldeweek! We danken iedereen die hier aan heeft meegeholpen. Zet de volgende maar alvast in de agenda.   Oosterscheldeweek 2024: zaterdag 7 tot en met zaterdag 14 september

Proef trashbag

Langs strand en dijk spoelt veel zwerfafval aan. Door het jaar heen zijn er regelmatig acties om dit op te ruimen. Onder water ligt en zweeft ook een heleboel. Om dit op te ruimen start een proef met duikers en trachbags.

Oosterscheldeweek 2023

Van 2 t/m 9 september organiseert Nationaal Park Oosterschelde de 15e editie van de Oosterscheldeweek. Tijdens de Oosterscheldeweek kan iedereen, van jong tot oud, dit prachtige gebied op allerlei manieren beleven en ontdekken.   Van natte laarzentocht tot zeehondensafari De hele week zijn er volop belevingsactiviteiten op en rond de Oosterschelde. Natte laarzentochten over de schorren, unieke wandelingen over het slik, zeehondensafari’s, excursies rondom de getijdenbakken en scharrelen rondom het dijkhuisje bij Wissenkerke. Ook op culinair gebied valt er veel te ontdekken. Ga mee met een wierenwandeling, de smakelijke wandeling door de Koudekerkse inlaag of kom koken op laarzen. Voor elk wat wils!   Symposium: het fascinerende verhaal van de vogeltrek Dit jaar organiseren we tijdens de Oosterscheldeweek een symposium over de vogeltrek. Hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma neemt ons mee in het fascinerende verhaal van de vogeltrek. Diverse vogelonderzoekers vertellen over de specifieke soorten uit de Oosterschelde zoals de Grote stern, Bontbekplevier, Strandplevier, Lepelaar en Scholekster.   Kijk hier voor het complete programma en aanmeldgegevens onder de titel ‘Oosterscheldeweek’.

Oranje tag op het strand gevonden?

Strandgangers kunnen helpen met het onderzoek naar roggen in de Oosterschelde en de Noordzee door gevonden tags op te sturen.

Beach Cleanup Tour: Neeltje Jans 4 aug

Zwerfafval in zee is een groot probleem. Uit ons onderzoek blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, maar het probleem is nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je dan ook tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot visnet; van snoepverpakking tot wattenstaafje.   Om afval te bestrijden moet je het bij de bron aanpakken. Opruimen is een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het echte doel is voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt.

Verstoring van zeehonden Galgenplaat

Bij een prachtige zonnige dag gaan veel mensen met hun bootje de Oosterschelde op. Niets is leuker dan even bij de zeehondjes kijken. Helaas lag er dit keer geen enkele zeehond terwijl er normaal wel honderd kunnen liggen. Reden; verstoring door mensen.

Groot onderhoud cilinders Oosterscheldekering

Op iedere zogenoemde pijler van de kering staan twee grote, witte cilinders. 8 en 10 mei hees Rijkswaterstaat twee van deze cilinders uit de pijlers en bracht ze weg voor onderhoud. Wat doen deze cilinders en waarom zijn ze aan onderhoud toe?

Mosselen

Het mosselseizoen is weer begonnen. Chef-koks roemen de smaak van het zilte vlees. De recepten over hoe je ze allemaal kunt bereiden komen regelmatig langs. De mosselen die op ons bord komen zijn geteeld in de Oosterschelde. Waar ze op de onderwaterpercelen groot worden gebracht. Maar hoe zit het nu met de mossel die in het wild groeit.

Europese dag van het Nationaal Park 24 mei

We erven de aarde van onze voorouders en lenen het van onze kinderen. Al eeuwenlang zetten mensen zich in om bijzondere natuur en historie te behouden, ook in de gebieden die wij nu nationale parken noemen. Generatie na generatie zorgt voor het landschap. Elk op een eigen manier. Het zijn verhalen van tijd en aandacht geven, verhalen van verbondenheid met de natuur.  

Zat. 13 mei internationale vogeltrekdag

Elk jaar vliegen miljarden vogels tienduizenden kilometers, van hun overwinteringsgebied naar hun broedgebied en weer terug. Kun je het je voorstellen?

Jaar van de Scholekster

Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben 2023 uitgeroepen tot het  jaar van de Scholekster. In dit jaar willen ze opnieuw extra aandacht genereren voor de dramatische afname van deze soort. De scholekster is juist ook voor Zeeland en Nationaal Park Oosterschelde een echte icoonsoort. Vanuit Zeeland onderschrijven we dit doel en dragen we waar mogelijk graag ons steentje bij aan de extra aandacht voor en onderzoek naar scholeksters in dit jaar van de scholekster.   Het broedsucces van Scholeksters in Zeeland is te laag voor een gezonde populatie. Veelal mislukt het broedsel al in de eifase, onder andere omdat de eieren worden opgegeten door bijvoorbeeld ratten. Scholeksters hebben uitgevonden dat ze dit kunnen voorkomen door op een dak te gaan broeden maar in de open gebieden in Zeeland is dat alternatief er niet. Op diverse plekken in Nederland wordt geëxperimenteerd met zogenaamde broedpalen voor Scholeksters. Dat is een klein broedplateau (bak met schelpen) op een paal. In Zeeland organiseren we dit jaar een pilot met 60 broedpalen, in het akkergebied bij Burghsluis, op Neeltje Jans en langs de Westerscheldekust op Zeeuws Vlaanderen.   Afgelopen weken zijn deze broedpalen geplaatst. Nu is het afwachten of de scholeksters ze gelijk weten te vinden! Onder begeleiding van Deltamilieu Projecten onderzoekt een student het broedsucces van de scholeksters in deze gebieden.

Cursus Nationaal Park Oosterschelde voor bewoners 2023

Nieuwsgierig naar de mooie verhalen en weetjes van boswachters die op de meest uiteenlopende plekken in het Nationaal Park komen? Ga dan vier zaterdagen mee op ontdekkingstocht. En zie, voel, proef en ruik samen waarom dit gebied een uniek Nationaal Park is.

Zeeuwse basisscholen in actie voor broedende plevieren

De komende weken helpen Zeeuwse basisschoolklassen met het schoonmaken van de Oosterscheldestrandjes bij Wissenkerke, Stavenisse en Zierikzee voor het aankomende broedseizoen. Nationaal Park Oosterschelde organiseert deze opruimactie in samenwerking met Het Groene Strand, NME Schouwen Duiveland en MEC de Bevelanden om de plevieren te verwelkomen op schone strandjes en dijken in hun broedgebied. ‘Onze’ bontbekplevieren en strandplevieren overwinteren vooral in Frankrijk en Spanje en komen daarna terug naar Nederland om hier te broeden.   Afgelopen jaren heeft Nationaal Park Oosterschelde samen met diverse partners en vrijwilligers de nesten van kustbroedvogels op de dijken en strandjes langs de Oosterschelde in kaart gebracht. Vorig jaar werden ruim 200 nesten aangetroffen, met name van bontbekplevieren, strandplevieren en scholeksters.   Delta van groot belang Onze delta is van groot belang voor broedende bontbekplevieren en strandplevieren. Zo broedt maar liefst 80% van de Nederlandse populatie strandplevieren in onze Delta. Komend broedseizoen zullen we weer samen met partners en vrijwilligers de nesten op de dijken en strandjes monitoren. Waar nodig wordt tijdelijk een stukje strand of dijk afgesloten in overleg met de terreinbeheerders en betrokkenen. Ook zullen we op diverse plaatsen publieksexcursies organiseren voor omwonenden om op gepaste afstand meer te leren over deze prachtige Zeeuwse icoonsoorten.

Voorjaarsvakantie in het Nationaal Park

De krokussen schieten de grond uit en de eerste grutto’s komen weer aan in de Oosterschelde: het is voorjaar! Een fantastisch moment om het Nationaal Park te bezoeken.

Volg ‘live’ de lepelaar en kluut

De vogeltrek is een van de indrukwekkendste natuurverschijnselen op aarde. De routes van de trekvolgels lopen vooral langs de kust van de continenten, want daar kunnen ze veel voedsel vinden. Een hoofdroute loopt land de westkust van Afrika en Europa en dus ook langs de Nederlandse kust. Er komen hier elk jaar tientallen miljoenen vogels langs – ruim 300 verschillende soorten. De Nationale Parken die in Nederland op deze route liggen zijn niet alleen belangrijk als wegrestaurant maar ook als rustpunt.

Extra broedvogeleilanden Koude- en Kaarspolder

Als je naar de verkeerspost Wemeldinge rijdt, ligt precies in de hoek binnendijks de Koude- en Kaarspolder. De Koude- en Kaarspolder zijn inlagen, ooit aangelegd om bij een eventuele dijkdoorbraak het landverlies beperkt te houden. Achter de verzwakte zeedijk legde men een ‘reservedijk’ aan: de inlaagdijk. De inlaagdijk werd gemaakt van grond uit het tussenliggende stuk; daar ontstond de lager gelegen inlaag.

Op de bres voor kustbroedvogels op de dijken en strandjes

Afgelopen broedseizoen heeft Nationaal Park Oosterschelde samen met Deltamilieu Projecten en diverse partners en vrijwilligers de nesten van kustbroedvogels op de dijken en strandjes langs de Oosterschelde in kaart gebracht. Er werden ruim 200 nesten aangetroffen, met name van bontbekplevieren, strandplevieren en scholeksters.   Onze delta is van groot belang voor broedende bontbekplevieren en strandplevieren. Zo broedt maar liefst 80% van de Nederlandse populatie strandplevieren in onze Delta. Komend broedseizoen zullen we weer samen met partners en vrijwilligers de nesten op de dijken en strandjes monitoren. Waar nodig wordt tijdelijk een stukje strand of dijk afgesloten in overleg met de terreinbeheerders en betrokkenen. Ook zullen we op diverse plaatsen publieksexcursies organiseren voor omwonenden om op gepaste afstand meer te leren over deze prachtige Zeeuwse icoonsoorten.   De eerste indruk is dat beschermingsmaatregelen een zeer positief effect hebben op het broedsucces. Door het structureel verzamelen van deze gegevens is het in de toekomst mogelijk om de verschillende maatregelingen te vergelijken en zo effectief mogelijk toe te passen. Het rapport ‘Strandbroeders op dijken en stranden in het Deltagebied 2022’ is te vinden op de website van Deltamilieu Projecten.   Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij