Wilco Jacobusse, coördinator communicatie en educatie van Nationaal Park Oosterschelde, vertelt: ‘Jaarlijks broeden in Nederland zo’n 350 paar bontbekplevieren. Een prachtig rank vogeltje, dat het liefst op de dijken of schelpenstrandjes broedt. De Oosterschelde is met zo’n honderd broedparen het belangrijkste broedgebied in Nederland. Bontbekplevieren zoeken graag rustige plekjes op, waar ze zo min mogelijk worden gestoord tijdens het broeden. Soms duiken ze ook op drukkere plekken op. Vanuit Nationaal Park Oosterschelde proberen we samen met vrijwilligers, Deltamilieu Projecten en terreinbeheerders deze nestjes op te sporen en waar mogelijk te beschermen. Op 8 mei vonden we een beginnend nestje van een bontbekplevier op het drukke strandje bij de Zuidbout bij Ouwerkerk.’

Broedende bontbekplevieren op het strandje bij Ouwerkerk

Het eerste gevaar: de mens

Het strandje bij de Zuidbout is een populaire plek voor hondenuitlaters, badgasten, recreanten en omwonenden. Je hebt er een prachtig zicht op de Zeelandbrug en er is altijd wat te beleven. Wilco: ‘Toen we hier een nestje vonden, hebben we het gelijk afgerasterd met een tijdelijk flexraster om te voorkomen dat niemand het nestje onbedoeld zou verstoren of vertrappen. Later die dag hebben we samen met Natuurmonumenten het raster wat groter gemaakt, zodat de vogels zo min mogelijk verstoord zouden worden. Ook hebben we vanuit Nationaal Park Oosterschelde een wildcamera bij het nest geplaatst. We hebben via een berichtje op social media en de lokale media de omgeving op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van het nestje. Onze lokale vrijwilliger hield het nestje goed in de gaten, door het regelmatig op afstand te bezoeken. Normaal gezien delen we geen nestlocaties, juist om de rust tijdens het broeden te waarborgen. Maar omdat dit nestje op een toch al heel drukke locatie lag, hebben we er hier voor gekozen om er juist wel over te communiceren en zo mensen begrip te vragen voor de kwetsbaarheid van het nestje. Het nestje lag vrij dicht op de vloedlijn, een gevaarlijke plek zo zou later blijken…’

Eieren uit het nest gespoeld

Het tweede (en derde!) gevaar: het water

Op 31 mei stond er een flinke wind uit het Noordwesten en kwam het water van de Oosterschelde bij vloed tot ver op het strandje. Te hoog voor het nestje. De eieren kwamen in het water te liggen en spoelden met de vloedlijn enkele meters verder. Enige tijd later kwam er lokale omwonende om zijn hond uit te laten op het strandje. Hij zag de eitjes buiten het nest liggen en legde ze weer bij elkaar in een klein kuiltje. Op de wildcamera is te zien dat de bontbekplevieren binnen 10 minuten weer zaten te broeden. Begin juni leek het nogmaals fout te gaan. Opnieuw was er een hoge vloed en spoelde het nestje weg. Deze zelfde lokale hondenuitlater vond opnieuw de eieren (ruim zes uur nadat ze uit het nest waren gespoeld). Vijf minuten later waren de plevieren weer aan het broeden! 

Bontbekplevier met kuiken

9 juni: kuikens!

Het voelde dan ook heel bijzonder dat een paar dagen later, in de nacht van 8 op 9 juni, het eerste bontbekpleviertje uit het ei kroop. Later die dag volgde nog een tweede kuiken. De eerste weken zijn jonge plevieren erg kwetsbaar en is rust nog van groot belang. Maar wat een prachtig verhaal van betrokkenheid, inzet en doorzettingsvermogen van de bontbekplevieren en omwonenden in Ouwerkerk. Hartelijk dank aan alle betrokkenen en omwonenden voor het begrip, de rust en de inzet voor dit mooie resultaat!

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij