Bij laag water komen de zandplaten droog te liggen. Op een paar plekken lopen deze platen langs een diepe geul. Een ideale plek voor zeehonden om te rusten en er hun jongen te zogen. De geul dichtbij om bij gevaar snel in het water te kunnen duiken. Op het land zijn ze maar traag en log maar in het water ware acrobaten.

Bijzonder van de Galgenplaat is dat je er met de boot dichtbij de zeehonden kan komen. Om ze niet te verstoren is het verplicht om 100 m afstand te houden en mag je niet ankeren. Neem ruim van te voren gas terug zodat je rustig komt aanvaren. Luidruchtig je aanwezigheid kenbaar maken is ook niet toegestaan.

En ook allemaal niet nodig. Want wat is er niet mooier dan dat we allemaal in alle rust van deze prachtige dieren kunnen genieten!

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij