Zien en horen

Zierikzee

Vlak voor de kust bij het havenhoofd van Zierikzee zie je regelmatig bruinvissen zwemmen. Een prachtig gezicht als je hun vin even boven het water uit ziet komen.  Zou het niet leuk zijn als je ze ook live zou kunnen horen?

 

Aan het eind van het havenhoofd staat een zuil waarin allerlei technische apparatuur is verwerkt. De geluiden die de bruinvis maken worden opgevangen met behulp van een hydrofoon. Deze hydrofoon hangt onder een grote boei voor de kust. Vanuit de boei worden ze doorgezonden naar de zuil. Met een druk op de knop hoor je de geluiden die de dieren uitzenden.

 

Het kan zijn dat je alleen maar een ruis hoort. Dan is er even geen bruinvis in de buurt. Zoek dan een mooi plekje op om te zitten en kijk over het water tot je er één ziet of kom later nog een keertje terug.

 

Burghsluis

Voor de haven worden regelmatig dicht langs de kant bruinvissen gezien. De strekdammetje die er liggen zijn hiervoor een perfecte uitkijkpunt. Met een beetje geduld moet het lukken een vin net boven het water uit te zien komen. Misschien hoor je zelfs de lucht die ontsnapt uit het blaasgat.

 

Vlakbij, naast restaurant 't Oliegeultje, ligt het natuurentreepunt Burghsluis. Op panelen staat informatie over de omgeving en wat er allemaal te beleven en te doen is. Onderdeel is een luisterpaal die je het geluid van onder andere een bruinvis en een zeehond laat horen.