Naar overzicht

Op eigen zeehondensafari

Zelf eropuit Met de kids
  • hele dag
  • Zeehonden kan je in de Oosterschelde overal tegenkomen.
  • Gratis
Bekijk in Google Maps

Niets is leuker dan zelf zeehonden te zien. Ga daarom op je eigen zeehondensafari. Dat kan in de Oosterschelde altijd.

Zeehonden zien

Bij laag water liggen ze te zonnen en rusten op zandbanken, vlak bij een geul. Eén van de favoriete plekken waar ze rusten is de Roggenplaat. Vanaf de Plompe Toren kan je ze goed zien liggen.

Bij hoog water laten ze af en toe hun kopje even boven water zien. Heb je een rustmoment langs de waterkant tijdens een mooie wandel- of fietstocht speur dan het wateroppervlak af. Met een beetje geluk kijkt een zeehond net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hem.

Grijze of gewone zeehond?

Misschien lukt het om te zien of het een grijze of gewone zeehond is. De gewone zeehond heeft een kleine kop en een platte snoet. De grijze heeft meer een kop die op een hond lijkt met een langere neus.

Tip

Verschillende rondvaartboten van klein tot groot varen het hele jaar door naar de zeehonden. Ze zijn vanaf de boot goed te zien zonder dat ze verstoord worden.

 

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij