Onderwijs Strandjes Opruimen

Lesmateriaal voor het basisonderwijs

Welkom bij ons educatieaanbod voor het primair onderwijs! Hier vind je een divers scala aan lesmateriaal en activiteiten om ontdekkend leren op en rond de Oosterschelde mogelijk te maken.

Onze doorgaande leerlijn, die aansluit bij groep 1 tot en met 8, biedt leskisten en activiteiten voor zowel binnen als buiten. Leerlingen worden uitgenodigd om de randen van de Oosterschelde te verkennen en op ontdekkingstocht te gaan langs de stranden, getijdenbakken en dijken. 

Aanbod

Ontdekkend leren op en rond de Oosterschelde biedt een unieke ervaring voor leerlingen, waarbij ze spelenderwijs kennis maken met de rijke natuur en biodiversiteit van het gebied. Neem contact op met het natuureducatiecentrum in jouw regio voor meer informatie en om ons onderwijsprogramma te verkennen. 

Daarnaast kun je ook ons educatieaanbod uit de Zeeuwse lessenbundel van IVN verkennen. Deze bundel biedt een uitgebreid scala aan lesmateriaal en activiteiten gericht op natuuronderwijs in Zeeland. 

Uitgelicht: vaartocht groep 5/6

De Oosterschelde beleven vanaf het water, een onvergetelijke leuke en leerzame ervaring. Vanuit de haven van Burghsluis of de Bergsediepsluis is er een varend programma voor leerlingen van groep 5 en 6. De tocht gaat onder andere langs de zeehonden en met veel geluk zien ze ook nog een bruinvis!

Wil je weten hoe docenten en leerlingen de vaartocht beleven? Bekijk het filmpje!

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij