Naar overzicht

De Zeelandbrug, de langste brug van Nederland, met kans op bruinvissen

Met de kids Op het water
  • Het Luitje, Zierikzee
  • 10,00
Bekijk in Google Maps

Een keertje onderdoor de Zeelandbrug varen?

De Zeelandbrug was ooit de langste brug van Europa, een kopie van deze brug staat in Denemarken.

Jullie kennen hem allemaal, maar een keer onder de brug doorvaren, door de pijlers kijken, welke kaarsrecht staan. Het is net een tunnel. Een schitterend bouwwerk welke  december 2015 haar 50e verjaardag vierde. Deze brug is uitgeroepen tot Rijksmonument.

Combineer de vaartocht met een bezoek en beklimming van de dikke toren in Zierikzee, waar een tentoonstelling over de bouw van deze brug is.

Niet alleen de brug kunnen jullie bewonderen. Hier, op het smalste stukje van de Oosterschelde, zitten regelmatig bruinvissen. Voor het havenhoofd van Zierikzee, en in de buurt van de brug worden deze regelmatig gespot.

Deze vaartocht vertrekt vanuit Zierikzee. Er wordt 2 x onder de Zeelandbrug door gevaren,  langs Colijnsplaat. Voor Colijnplaat zijn restanten van de Tempel van de godin Nehalennia gevonden. Deze tempel is nagebouwd aan de haven van Colijnsplaat. Vanaf het schip kun je hem mooi zien.

Op de terugweg kom je langs de Mosselzaadinvanginstallaties (dit is de moderne milieu bewuste manier van mosselzaad inwinnen)

Wegens de drukte in Zierikzee, adviseren wij u tijdig naar Zierikzee te komen en te parkeren op een van de parkeerpleinen. De binnenstad is alleen parkeren vergunninghouders. Parkeerplein aan de Hoofdpoortstraat is snel vol, voor andere parkeerplaatsen klik hier.

Deze vaartocht wordt regelmatig gevaren, beide schepen hebben deze vaartocht op hun programma. De Frisia 2 is niet rolstoel geschikt. Bent u rolstoel afhankelijk, graag telefonisch reserveren. Rollators en (inklapbare) kinderwagens kunnen aan boord.

4 t/m 11 jaar € 7,–

Vanaf 12 jaar € 10,–

Honden € 1,–

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij