Naar overzicht

Ga een keertje standjutten

Zelf eropuit Met de kids Lekker actief
  • Gratis

Langs de Oosterschelde heb je verschillende kleine strandjes waar veel te zien en te ontdekken valt.
Op het strand langs de vloedlijn is van alles aangespoeld. Tussen de stenen blijven kleine poeltjes met water staan. Daar zwemmen vast wel garnaaltjes rond en grote kans ook een krab. Op de stenen zelf groeit ook van alles.

 

Emmertje mee

Neem een emmertje mee en verzamel bijvoorbeeld de aangespoelde veertjes of zoveel als mogelijk verschillende schelpjes. Hoeveel verschillende diertjes zie je in een poeltje?

Afval kom je vast ook tegen. Dat kan je dan gelijk opruimen. Je kunt daar ook heel goed de afvalbingokaart voor gebruiken.

Leuk om te doen!

Voordat je gaat jutten zet een stok in het zand, precies bij de waterlijn. Kijk na een half uur waar de waterlijn nu is. Staat het water hoger dan wordt het vloed. Staat het water lager dan de stok dan wordt het eb.

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij