Naar overzicht

Zomer: snorkelen in de Oosterschelde

Zelf eropuit Met de kids Lekker actief
  • hele dag
  • Parkeerplaats met horeca
  • Gratis
Bekijk in Google Maps

Het is bijna niet voor te stellen, maar onder het wateroppervlak van de Oosterschelde schuilt een enorme rijkdom aan dieren en waterplanten. Tussen de stenen van dammen en dijken leven krabbetjes en kreeften. Sepia’s, zeepaardjes, anemonen, zeehonden, bruinvissen, zelfs haaien komen in de Oosterschelde voor. Kleurige zee-anjelieren, mosselen, zakpijpen en wieren zetten zich vast op de harde ondergrond van dijken en stenen. Ook meerpalen, steigers en zelfs trossen die in het water hangen raken begroeid!

 

Snorkelen in de Oosterschelde

Pak je snorkel en duik in het onderwaterleven van de Oosterschelde. Het beste moment om te gaan snorkelen is op de kentering (omslaan van het getij). Op dat moment is er even geen stroming.

Probeer het eens:

  • in het getijdenhaventje bij restaurant De Heerenkeet (Koudekerke)
  • bij de Zeelandbrug aan de kant van Zierikzee
  • bij de Bergsediepsluis vlakbij het strandje

Het water in de Oosterschelde is in de zomer lekker opgewarmd, dan kan je heerlijk snorkelen. In de andere jaargetijden heb je een warm duikpak nodig.

 

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij