Dijkhuisje Wissenkerke

 

Aan de Keihoogteweg (Wissenkerke, Noord-Beveland), tussen minicamping Zeelucht en de inlaag Keihoogte staat buitendijks een oud dijkwachtershuisje. Jarenlang was dit huisje de uitvalsbasis van menig man die in weer en wind de dijk in de gaten hield. Ook nu heeft het af en toe nog deze functie.

Rondom ontdekken

Hangt de vlag uit dan is het huisje open en is er een Nationaal Park gids aanwezig. Samen ga je op ontdekkingstocht rond het huisje, de strekdam en het strandje. Op het strandje staat sinds kort een getijdenbak. Bij laag water kan je dan toch onder water beleven. Je zal verrast zijn wat je allemaal tegen komt. Ook binnen is er van alles te zien en doen.

 

Kijk op de Ontdekkaart onder het kopje Dijkhuisje wanneer het open is.

 

Parkeren onder aan de dijk in de hoek bij inlaag Keihoogte. De trap op en dan zie je het huisje liggen.

Geschiedenis

De zeedijk heeft niet altijd op deze plek gelegen. De voormalige zeedijk lag een paar honderd meter de huidige Oosterschelde in. In 1889 is door een hele grote dijkval meer dan 225 meter polder verloren gegaan.

Storm

Het dijkhuisje is gebouwd in 1925. Het was onder andere het voormalige kantoor van de directeur van de Vlietepolder.  Al snel werd het huisje ook gebruikt om bij storm en springvloed de dijken in de gaten te houden. Met een roeiboot werd de waterhoogte gepeild en ook gekeken of er geen grondvallen waren. Later heeft Rijkswaterstaat een peilklok in het huisje gehangen welke 24 uur per dag de waterstanden op een rol schreef. Deze peilklok is verwijderd na de opening van de stormvloedkering.

Dijkversterking

Het dijkhuisje staat tegenwoordig niet meer boven op de dijk maar ligt een beetje in de dijk aan de Oosterscheldekant, dit komt doordat in 1980 de dijk op de nieuwe deltahoogte is gebracht en ook verbreed is, waardoor de aan landzijde bijbehorende opslagkeet steen en werkkeet/schaftkeet hout hebben moeten wijken.