Naar overzicht

Het Watersnoodmuseum

Met de kids
  • hele dag
  • Parkeerplaats Watersnoodmuseum, vlakbij museumglooing en getijdenbakken.
  • Volwassenen 13,50 euro, 5 - 11 jaar 7,00 euro en tot en met 4 jaar gratis
Bekijk in Google Maps

Of je nu oud of jong bent, een plek die je bezocht moet hebben: het Watersnoodmuseum.

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons in Ouwerkerk. Deze caissons (grote betonnen bakken) zijn gebruikt voor de sluiting van het laatste stroomgat. Als je het museum binnenloopt, stap je in de geschiedenis van het water van 1953 tot nu. Ontdek wat het museum jou over water en het belang van waterveiligheid vertelt.

Wandeling krekengebied

Niet alleen het Watersnoodmuseum is een bezoekje waard, ook de omgeving laat goed de strijd met het water zien. Het krekengebied achter het museum is een zichtbaar litteken van de dijkdoorbraak van 1953. Het water heeft hier bijna meer dan een jaar in- en uitgestroomd. Pas daarna konden ze het gat dichten. Nu is het een bosrijk recreatiegebied met wandelpaden. Tussen het museum en de kreek ligt ook een leuke natuurspeeltuin.

 

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij