Naar overzicht

Beleef de wereld trekvogeldag in het Dijkhuisje

Special Met de kids Met natuurgids
  • hele dag
  • Parkeren bij parkeerplaats Waterhoefje, loop via de trap de dijk op en je ziet het Dijkhuisje rechts liggen.
  • gratis
Bekijk in Google Maps

Kom genieten van trekvogels!

Op zaterdag 12 oktober is het “Wereld Trekvogel dag”. Overal op aarde wordt die dag aandacht besteed aan het fascinerende fenomeen vogeltrek en wordt het publiek uitgenodigd om van (trek)vogels te komen genieten.

Zo ook in een aantal Nationale Parken in Nederland. Nederland ligt middenin één van de belangrijkste vogeltrek routes op aarde: “De Oost Atlantische trekroute”. Jaarlijks maken in het najaar naar schatting circa 90 miljoen vogels gebruik van deze route op hun reizen van hun broedgebieden in het noorden naar hun overwinteringsgebieden in het zuiden.

En een aanzienlijk deel van deze vogels maakt in het najaar gebruik van onze Nationale Parken om bij te tanken of om de winter door te brengen. Daarmee vormen de Nationale Parken een onmisbare schakel in het (over)leven van heel veel vogels.

Dijkhuisje

In het Dijkhuisje kan je hier alles over te zien en beleven. Samen met een Oosterscheldegids ga je op ontdekking. Er staan opgezette vogels die je mag aaien, een telescoop en verrekijkers om de vogels van dichtbij te zien en leuke zoekkaartjes waar je zelf mee op pad kunt. Loop dus gezellig even binnen!

Nog meer vogels spotten

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer vogels spotten? Om de hoek in de inlaag (Keihoogte) ligt een vogelkijkhut. Als je er stilletjes naartoe loop en heel voorzichtig de luikjes open doet kan je de vogels van heel dichtbij zien. Zo dichtbij dat je geen verrekijker nodig hebt.

Onderstaande gebieden staan hoog op de lijst van vogelspotters:

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij