Naar overzicht

Beleef de wereld trekvogeldag in het Dijkhuisje

Met natuurgids Met de kids Special
  • hele dag
  • Parkeren bij parkeerplaats Waterhoefje, loop via de trap de dijk op en je ziet het Dijkhuisje rechts liggen.
  • gratis
Bekijk in Google Maps

Elk jaar vliegen miljarden vogels tienduizenden kilometers, van hun overwinteringsgebied naar hun broedgebied en weer terug. Kun je het je voorstellen?

 

De vogeltrek is misschien wel één van de boeiendste verschijnselen in onze natuur. Vogels trekken het liefst over land, en juist op de grens tussen water en land is veel voedsel te vinden. Niet gek dus, dat veel trekvogels graag Nationaal Park Oosterschelde aan doen om even bij te tanken.

Dijkhuisje open

Vandaag 13 mei is het internationale vogeltrekdag en in het Dijkhuisje kan je hier alles over te zien en beleven. Samen met een Oosterscheldegids ga je op ontdekking. Er staan opgezette vogels die je mag aaien, een telescoop en verrekijkers om de vogels van dichtbij te zien en leuke zoekkaartjes waar je zelf mee op pad kunt. Loop dus gezellig even binnen!

Nog meer vogels spotten

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer vogels spotten? Om de hoek in de inlaag (Keihoogte) ligt een vogelkijkhut. Als je er stilletjes naartoe loop en heel voorzichtig de luikjes open doet kan je de vogels van heel dichtbij zien. Zo dichtbij dat je geen verrekijker nodig hebt.

Onderstaande gebieden staan hoog op de lijst van vogelspotters:

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij