Naar overzicht

Beleef de Nacht van de Nacht vanaf het water.

Op het water Special Met natuurgids
  • avond
  • Haven 't Luitje Zierikzee
  • 20
Bekijk in Google Maps
Direct aanmelden

Aanmelden via de website van Vrijbuiter zeilen.

28 oktober is het weer Nacht van de Nacht in heel Nederland. Ook in Nationaal Park Oosterschelde kan je het donker op een bijzondere manier beleven.

 

Zeil in het donker mee met de Vrijbuiter, een prachtige tjalk die ook nog eens met een volledig elektrisch motor vaart. De natuur heeft zijn eigen ritme. In de Oosterschelde is dat het getij. Het is tijdens de tocht laag water, de drooggevallen platen zitten vol vogels die er hun maaltje bij elkaar scharrelen. Boswachter Ted Sluijter verteld onderweg hierover en over het belang van het donker voor de natuur.

 

Varen van 20.00 tot 23.00 uur. Voor de innerlijke mens een warme chocolademelk, koffie of thee. Aan boord is het een klein beetje klauteren. Betalen kan cash of met pin. Er is ruimte voor 32 mensen.

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij