Naar overzicht

Bruinvis spotten: Goese Sas

Met de kids Zelf eropuit
  • hele dag
  • Parkeren kan je boven aan de dijk.
  • Gratis
Bekijk in Google Maps

De bruinvis kan je regelmatig het water van de Oosterschelde zien doorkruisen. En dat zomaar vanaf de kant, best wel heel bijzonder. Wel opletten, ze komen maar heel even boven water. Je ziet alleen een glimp van een stuk rug met een driehoekige vin. Met een beetje geduld en goed speurwerk moet het lukken.

 

Ze hebben wel een beetje een rare naam. Een bruinvis is namelijk geen vis en is ook niet bruin.

 

Wil je ze ook horen?

Aan het eind van het havenhoofd bij Zierikzee staat een zuil waarin allerlei technische apparatuur is verwerkt. De geluiden die de bruinvis maken worden opgevangen met behulp van een hydrofoon. Deze hydrofoon hangt onder een grote boei voor de haven. Vanuit de boei worden ze doorgezonden naar de zuil. Met een druk op de knop hoor je de geluiden die de dieren uitzenden.

 

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij