Een eiland doordrenkt van geschiedenis

Neeltje Jans draagt een bijzondere geschiedenis met zich mee. Ooit slechts een zandplaat in de monding van de Oosterschelde, werd het opgehoogd en omgevormd tot een werkeiland voor de bouw van de stormvloedkering. Na voltooiing van dit technologische meesterwerk in 1986, bleef Neeltje Jans een tijdje ongebruikt liggen, wachtend op ontdekking.

Een dag vol avontuur

In de loop der jaren is Neeltje Jans getransformeerd tot een prachtig natuurgebied waar je gemakkelijk een hele dag kunt doorbrengen. Wandel door de duinen en laat je verrassen door de verschillende routes die je naar bijzondere plekken leiden. Struin langs de oevers van de Oosterschelde of ontspan op het rustige, uitgestrekte strand aan de Noordzee.

Een paradijs voor vogelliefhebbers

Neeltje Jans is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Talloze soorten water- en wadvogels hebben dit eiland als rustplaats ontdekt. Bewonder verschillende broedkolonies van zilver- en mantelmeeuwen, evenals kustvogels zoals scholeksters en bergeenden zijn er te vinden.

Ontdek het onderwaterleven

De getijdenbakken van Neeltje Jans bieden een glimp van het wonderlijke onderwaterleven van de Oosterschelde. Bij laag water zijn deze betonnen bassins nog gevuld met leven, waardoor je gemakkelijk een kijkje onder water kunt nemen zonder zelf nat te worden.

Een uniek schouwspel: De Oosterscheldekering

Een van de meest unieke kenmerken van Neeltje Jans is het adembenemende uitzicht op de Oosterscheldekering. Laat je overweldigen door het technische vernuft en de immense kracht van het water. Let eens op de stroming: als het water de Oosterschelde instroomt, is het opkomend tij, stroomt het naar de Noordzee, dan is het afgaand tij.

 

 

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij