Naar overzicht

Bekijk de Oosterscheldekering op Neeltje Jans

stormvloedkering
Lekker actief Met de kids Zelf eropuit
  • hele dag
  • Parkeren bezoek stormvloedkering
  • Gratis
Bekijk in Google Maps

De Oosterscheldekering is het beroemdste Deltawerk. Nooit eerder werd waar ook ter wereld zo’n constructie gebouwd waarmee dreigend gevaarlijk hoogwater een zeearm wordt afgesloten.

Getij

Je kunt hier heel goed het getij ervaren. Kijk maar eens goed naar de richting van het water door de stroomgaten. Stroomt het richting de Noordzee dan wordt het laag water, stroomt het richting de Oosterschelde dan wordt het hoog water. Dit kan je ook goed zien als je over de kering rijdt.

Waar?

Een deel van de kering is goed te zien vanaf de kant van het Topshuis. Volg op het eiland Neeltje Jans het bordje Topshuis, parkeren kan je daar of aan de andere kant van de dijk.

Rondstruinen

Door de duinen op het eiland zijn verschillende leuke wandelroutes uitgezet. Ze staan aangegeven op het informatiebord dat staat rechts van het Topshuis.

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij