Naar overzicht

Ontdek de fascinerende vogeltrek

lepelaars
Zelf eropuit
  • hele dag
  • Gratis

De vogeltrek is misschien wel één van de boeiendste verschijnselen in onze natuur. Jaarlijks trekken miljarden vogels over de aarde van hun overwinteringsgebieden naar hun broedgebieden. En weer terug.

Kust trekroute

De belangrijkste trekroutes concentreren zich daarom ook langs de kusten van de continenten. Eén van die ‘hoofdsnelwegen’ voor vogels, loopt langs de westkust van Europa en Afrika, de Oost-Atlantische trekroute.

Naar schatting maken jaarlijks ruim 90 miljoen vogels gebruik van deze route. Precies langs deze grens van water en land ligt Nationaal Park Oosterschelde.

 

 

 

Doen

Als je toch onderweg bent neem dan een kijkje in de Plompe Toren bij Koudekerke. Binnen in de toren staat een tentoonstelling die onder andere over de vogeltrek gaat. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over zee en land. Is het laag water kijk dan zeker even door de de telescoop die op een reling is gemonteerd.

Bij laag water heb je grote kans dat je zeehonden op de Roggenplaat ziet liggen!

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij