Bewegende schuiven Oosterscheldekering

Wie deze zomer een aantal schuiven van de Oosterscheldekering ziet bewegen, hoeft daar niet gek van op te kijken. Tot en met september is Rijkswaterstaat bezig met het plaatsen van in totaal 372 nieuwe codegevers. 

Scheef

Codegevers zijn apparaten die de stand van elke afzonderlijke schuif van de Oosterscheldekering meten. Zo kan op afstand precies gezien worden hoe hoog of laag een schuif staat en bovenal: of de schuif recht beweegt. Het is erg belangrijk dat een schuif kaarsrecht naar boven en naar beneden gaat, omdat ‘ie anders kan klemlopen en dus niet goed sluit.

Vervangen

De schuiven van de Oosterscheldekering hebben altijd al codegevers gehad, maar de huidige zijn aan vervanging toe. Door deze zomer nieuwe te plaatsen, borgt Rijkswaterstaat de betrouwbaarheid van de installatie voor de komende 15 jaar. In totaal gaat het om 372 nieuwe codegevers voor de 62 schuiven. Elke schuif krijgt er 6. Namelijk 3 aan de noordzijde van de schuif en 3 aan de zuidzijde.

Geen hinder

Het vervangen van de codegevers gebeurt tussen mei en september. De korte sluitingen veroorzaken geen hinder. Wel zal de omroepinstallatie van tevoren steeds afgaan om eventuele onderhoudsmonteurs op locatie extra te waarschuwen. De parallelweg blijft beschikbaar voor voetgangers, (brom)fietsers en al het verkeer dat nodig is voor onderhoud aan de Oosterscheldekering.

 

Uit: Bereikbaar Zeeland