Duurzaam duiken

Hoe duik je met respect voor je omgeving? De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) heeft hiervoor een aantal tips die hier een bijdrage aan kunnen dragen.

Leer kijken

Pas als je de natuur echt ziet wordt het een uitdaging om er voorzichtig mee om te gaan. De NOB heeft twee biologieopleidingen die daarbij helpen. Oud deelnemers kunnen je vertellen dat duiken hierdoor leuker is geworden.

Leer trimmen

Uit onderzoek blijkt dat zo’n tachtig procent van de duikers in het eerste kwartier van een duik contact maakt met de bodem. Stijg eerst een metertje op als je dicht bij de bodem komt, geef niet onmiddellijk gas. Ook een frogkick is een optie.

Leer fotograferen

De natuur kan je niet alleen prachtig vastleggen, en dat kan zonder de omgeving van de foto te verstoren. Let vooral op de camera, het onderdeel waar de ondergrond het meest mee wordt geraakt.

Vis eens wat op

Gelukkig is het al lang “not done” om rotzooi op de dijkstek achter te laten en steeds vaker nemen duikers wat rommel mee vanuit het water naar de vuilnisbak. Er zijn plekken waar ze er zelfs een verenigingsactiviteit van maken. Laat je inspireren, waarschijnlijk zijn er activiteiten die leuk zijn om te doen als aanvulling op huidige duiken.

Maak afspraken

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een goede briefing over verantwoord duiken het grootste effect heeft als we duurzaam willen duiken. De meeste schade treedt op aan het begin van de duik. Zorgvuldig te water gaan en snel in trim komen, kan prima door de divemaster worden begeleid.

Selecteer op beschermde gebieden

Steeds meer landen wijzen ook onder water natuurreservaten aan. Ze doen hun uiterste best om deze gebieden te beschermen en richten ze vaak zo in dat duurzaam duiken mogelijk is. Als je in deze gebieden gaat duiken ben je iets duurder uit, maar je draagt bij aan de in stand houden van de natuur.

Reis duurzaam

Een lastig punt omdat je voor veel duikbestemmingen moet vliegen. Laat je reisorganisatie uitleggen wat zij eraan (kunnen) doen. Niet alleen onder water, maar ook aan wal. Resorts zetten steeds vaker stappen in de goede richting: geen plastic, duurzaam energie opwekken, lokaal voedsel en vermindering van afvalstromen. Stel jezelf voor de vraag: moet ik wel ieder jaar twee keer op vliegreis?

Kom in actie

Tal van duurzame onderwateractiviteiten zijn een leuke en zinvolle uitbreiding van de hobby. Internationaal is PADI het project Aware gestart. Een bonte verzameling wat je kan doen, van koraal herstel tot monitoring en bescherming van soorten.

Vertel het verhaal

Wat is je eigen ervaring met aantasting van het milieu en voorbeelden van duurzaam duiken. Laat het horen, dat kan van enorme waarde zijn. Als de organisatie die duurzaam bezig zijn economisch voordeel krijgen van hun werkwijze, kan dat heel snel doorwerken in de toeristenbranche.

 

Uit en meer: magazine Onderwatersport maart-april 2021 foto: John de Jong