Eten uit de Oosterschelde

Het is een heel bijzondere beleving; je eigen maaltje aan mosselen, oesters en krukels bij elkaar scharrelen. Doe dit alleen wel met zorg voor dit prachtige natuurgebied:

 

- dat maaltje mag alleen voor eigen gebruik zijn (met een maximum van 10 kg per persoon per dag)

- niet in de bodem roeren, scheppen, schrapen of iets dergelijks

- geen vogels verstoren

- je mag het slik niet betreden, ook niet om naar oesterbanken te lopen

- beschadig geen planten en wieren tijdens het rapen

- alleen langs de dijkvoet in de toegankelijke gebieden, zie deze kaart.

- niet bij gesloten dijktrajecten, zie kaart.

- niet op verhuurde schelpdierpercelen (vaak afgezet met staken)

- let op plaatselijke verordeningen vanuit gemeente of Waterschap.

 

Daarnaast:

- mag je geen krabben en kreeften (schaaldieren) meenemen

- zeekraal, lamsoor en wieren mogen alleen gesneden worden met een vergunning. 

 

Tip:

- rondom de Oosterschelde liggen kleine strandjes, hier mag je komen. Langs de randen van de strandjes aan de voet van de dijk liggen vaak oesters en krukels.

- deze strandjes zijn goed te vinden op de ontdekkaart of via google maps

- neem mee wat je zelf die avond of de volgende dag op eet. Langer zijn ze niet te bewaren en het is zonde om de rest weg te moeten gooien.

 

Rechtstreeks eten uit de natuur is heel bijzonder. Blijf attent op wat je ziet en doet, bij twijfel niet eten. Geniet dan van deze zilte zaligheden in één van de plaatselijke restaurant, neem deel aan een proeverij of excursie.