Gele hoornpapaver

Een prachtig beeld, deze geel bloeiende plant met dikke grijze bladeren langs de vloedlijn (klik even op de foto voor het volledige beeld). Het is de zeldzame gele hoornpapaver. Het is een soort klaproos die heel groot kan worden, tot wel 90 cm hoog. De bloemen zijn fel geel en hebben een doorsnede van maar liefst 7,5 cm.

Waar

Zijn domein strekt zich uit vanaf de kusten van de Middellandse Zee tot die van Noordwest Europa. Tot aan de Engelse zuidkust is de gele hoornpapaver vrij algemeen, maar noordelijker was hij vooral een dwaalgast. Tegenwoordig komen er steeds meer waarnemingen. Een echte hotspot is ons eigen Nationaal Park. Hier zijn verschillende plekken waar je ze aan kunt treffen.

Vloedmerkplant

De gele hoornpapaver is een echte kustplant, of beter gezegd een vloedmerkplant. De hoornpapaver groeit namelijk vaak op het vloedmerk, een langgerekte strook die zich op het strand bevindt en overeenkomt met de laatste vloedstand. Buiten de vloedlijn kun je hem ook wel treffen op grindbanken, schelpenbanken, tussen aangespoeld zeewier en soms zelf in de duinen.

Kromme hauw

De gele hoornpapaver dankt zijn naam aan de peulvormige zaden, een kromme hauw die ook bij peulvruchten in gebruik is. Deze decimeterslange hauw eindigt in een haakvormige top.

 

Foto: dijk tussen Burghsluis en Oosterscheldekering, genomen door Saskia van de nabijgelegen Steurshoeve