Het Groene Strand

Onze Nederlandse stranden zijn bijzondere gebieden. Ze vormen een belangrijke ontmoetingsplaats voor mensen met de natuur. Miljoenen mensen bezoeken jaarlijks deze unieke stranden, om tot rust te komen en te genieten. Niet alleen in de zomerperiode maar ook in het voor- en naseizoen én zelfs in de winter is het de laatste decennia steeds drukker geworden op de stranden.  

Strandleven

Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in ons land. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en vinden strandbroeders een plek om te broeden. Helaas is er op de stranden door intensief beheer en menselijke activiteiten weinig plek meer voor de natuur. Met het machinaal opruimen wordt niet alleen afval geruimd, maar ook het aangespoelde zeeleven van het strand verwijderd. Hierdoor verdwijnt een gezonde voedingsbodem voor verder strandleven en kan de natuur zich niet verder ontwikkelen.

Doen

Dit kan ook anders. Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand! Dit willen ze aanpakken door het huidige strandbeheer te veranderen, strandcommunities op te richten en rustplekken in te stellen voor vogels. Nationaal Park Oosterschelde heeft een groot Noordzeestrand en vele kleine strandjes langs de hele kustlijn en doet daarom mee met dit project.

 

Meer over dit project weten: Het Groene Strand