Kunstwerk "Pluis"

Vanaf zaterdag 24 april is gedurende de hele zomer het kustwerk “Pluis” te zien naast de Dikke Toren in Zierikzee .

Het kunstwerk is gemaakt van vispluis dat is verzameld langs de Nederlandse kust door vele vrijwilligers. Het kunstwerk symboliseert de hulproep om de zee te verlossen van vispluis. Met drie enorme handen vragen de organisator Centree aandacht voor de vervuiling van de zee door het gebruik van vispluis en de inzet van alternatieven.

Vispluis

Vispluis is het meest aangespoelde stukje plastic langs de Nederlandse kust, waarom is daar zo weinig publieke aandacht voor? Dacht Erik van Uffelen van de culturele stichting Centree uit Zierikzee. En hoe kunnen we als culturele stichting hier een steentje in bijdragen. Er is veel aandacht voor zwerfvuil maar de blauwe en oranje pluisdraadjes zien we over het hoofd en blijven liggen.


Jaarlijks blijven tienduizenden kilo's vispluis achter in de Noordzee, een aanslag op de natuur en een flinke bijdrage aan de plastic soep. Vispluis wordt gebruikt in de visserij om de netten te beschermen tegen de bodem en wordt hiervoor in grote klossen onder de netten gebonden. De plastic draadjes slijten echter snel af en blijven achter in de zee. Voor elke vis, een paar meter draad.

Project vispluisvrij

Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee vertelt over het project VispluisVrij dat in 2013 startte. “Dit project richtte zich op de zoektocht naar alternatieven voor plastic vispluis en hoe we kunnen voorkomen dat het in zee terechtkomt. Samen met partijen waaronder VisNed (de vereniging van Nederlandse kottervissers), Rijkswaterstaat en de Universiteit Wageningen Research en materiaalontwerpers.


Juist die gezamenlijke inzet heeft geleid tot 1 / 2vijf kansrijke duurzame alternatieven die momenteel al toegepast of nog verder getest worden: versneden fietsbanden en rubber strips, strips van yakleer, draden van in zeewater afbreekbaar biopluis en een ontwerp voor een speciaal soort beschermingsnet dat om de buitenkant van een visnet heen geplaatst kan worden. Het biopluis van een in zee afbreekbaar materiaal lijkt het meest belovende alternatief.