Mysterieus blauw licht

Een zwoele zomeravond op het strand. De schemer valt en de zee laat in de golven een mysterieus blauw licht zien. Een moment om van de genieten. De natuur laat een pachtig fenomeen zien; zeevonk.

 

Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een algensoort. Als zeevonk heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen. Het oplichten is bedoeld om vijanden af te schrikken. Dit kan zijn door gewone golfslag, of wanneer je door het water loopt. Dit gebeurt veelal in warm, ondiep water.

 

Het blauwe licht van de zeevonk wordt gevormd doordat een pigment en enzym in de alg in aanraking komt met zuurstof. Een chemische reactie zorgt dan voor dat licht. Vaak is dit in de vorm van een blauwe kleur, maar het kan ook rood of groen zijn. Bij ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger, dieper water.

 

Zeevonk kan tot massale bloei komen: het zeewater ziet er overdag dan zalmroze uit. Dat komt door de aanmaak van het pigment caroteen (‘worteltjes pigment’). Als zeevonk in een stadium komt waarin hij caroteen aanmaakt, geeft hij ’s nachts geen licht meer.

 

Zeevonk is op zich redelijk onschuldig, maar kan toch irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken. Dit geldt dus alleen wel als de alg in grote getale in het water zit.

 

Foto: Jan Koeman