De grote eikapseljacht

Wat bewaard een zeemeermin in haar tasje? Babyhaaitjes en babyrogjes natuurlijk!

 

Er zijn meer dan 600 soorten haaien- en roggen ter wereld en zeker 15 soorten komen in de Nederlandse kustwateren voor. Een aantal hiervan komen ook in de Oosterschelde voor. Nieuwsgierig hoe ze er uit zien? Op dit mooie overzicht staan ze allemaal.

 

Een aantal daarvan plant zich voort door het leggen van taaie, leerachtige eikapsels, die soms wel zeemeermintasje worden genoemd. Deze eikapsels van ongeveer acht roggen-  en twee haaiensoorten kan je zelf vinden op de strandjes.

 

Elke soort legt eikapsels met verschillende maten en vormen. Ze blijven maandenlang op de zandbodem liggen of hangen aan zeewier terwijl het embryo erin uitgroeit tot een miniem rogje of haaitje. Als ze leeg zijn spoelen de eikapsels vaak aan op het strand. Rondom de hele Oosterschelde zijn verschillende strandjes waar je naar ze op zoek kunt gaan.

 

Met de determinatiegids kan je uitzoeken om welke soort het gaat. Je kunt onderzoekers helpen met het in kaart brengen van de verspreiding van de verschillende soorten door je vondst aan te melden op www.eikapsel.org.